Sproeiers

De verschillende elementen in de tuin stellen allemaal andere eisen en hebben andere waterbehoeften. Voor iedere eis en waterbehoefte zijn er sproeiers met verschillende eigenschappen. Bij tuinberegeningssystemen wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van drie verschillende soorten tuinsproeiers:

  • Pop up turbinesproeiers
  • Pop up nevelsproeiers
  • Druppelslangen


Beide pop up sproeiers komen door de waterdruk omhoog. Als de tuinsproeiers niet gebruikt worden verdwijnen ze in de grond, hierdoor zijn ze onzichtbaar. De sproeiers kunnen afgesteld worden op hoogte, afstand en draaihoek.

Pop up turbinesproeiers

Bij tuinberegening worden pop up turbinesproeiers gebruikt, wij gebruiken alleen hoogwaardige merken zoals Rainbird en Hunter. Deze turbinesproeiers worden verzonken gemonteerd en komen door de waterdruk omhoog en maken een heen en weer gaande beweging. Pop up turbinesproeiers zijn uitermate geschikt voor de beregening van gazons of tuinen die ruimtelijk zijn.

De sproeiers kunnen eenvoudig worden afgesteld in de door u gewenste hoek tot 360 graden. De sproeiafstand hangt af van de beschikbare waterdruk, er kan van 4,5 meter tot 15 meter gesproeid worden. De afstand is afhankelijk van het sproeimondje, deze kan verwisseld worden na de installatie. Deze sproeimondjes verschillen in capaciteit ( 200 l/uur tot 2.200 l/uur ), er kan een regengordijn gecreëerd worden als sproeibeeld of een lage sproeihoek. Het regengordijn geeft een gelijke verdeling tussen het verste punt van de straal en de sproeier, waardoor er nagenoeg overal evenveel water valt. De lage sproeihoek is ideaal wanneer de straal niet over de beplanting of tegen de ramen mag sproeien. De straal kan tevens ingekort worden door het stelschroefje in de straal te draaien.

Pop up nevelsproeiers

Voor plantenborders en plantenvakken worden vernevelaars gebruikt. Vernevelaars hebben een vast sproeibeeld, de straal blijft constant gelijk. Een vernevelaar, zoals de naam al zegt, verspreidt een fijne nevel als sproeibeeld. De fijne nevel komt ten goede aan de bloeiende beplanting. Vernevelaars vallen in de categorie pop up, de sproeiers verdwijnen als ze niet gebruikt worden. De sproeiers worden onder het maaiveld gemonteerd, zodra er water wordt aangevoerd wordt de sproeier vanuit het huis omhoog gedrukt. Als de watertoevoer onderbroken wordt dan zakt de sproeier weer de grond in.

Doordat er verschillende sproeikopjes gemonteerd kunnen worden kan men zelf de reikwijdte bepalen. De reikwijdte van vernevelaars is maximaal 6 meter, de sproeier kan 360 graden bestrijken. Nevelsproeiers kunnen tot 30 cm hoogte worden gemonteerd. Als de nevelsproeier boven de omringende beplanting moet sproeien kan er een verlengpijp worden gemonteerd. De sproeier groeit dan als het ware met de beplanting mee.

Druppelslangen

Druppelslangen worden veelal gebruikt in stroken waar beplanting staat. In een rozentuin of strook met rododendrons is de druppelslang de ideale beregening. Een druppelslang is een tuinslang met gaatjes, hieruit druppelt geleidelijk water. Een druppelslang bevochtigt direct de grond zodat het water opgenomen kan worden door de wortels. De planten blijven droog, de bloemen blijven bloeiend en de plant krijgt toch voldoende water. Druppelslangen worden langs de stammen gelegd, er moet minimaal 40 centimeter tussen 2 druppelslangen zitten zodat de planten niet teveel water krijgen.

Er zijn ook speciale druppelslangen die ondergronds worden gelegd. Zo verstoort de druppelslang het tuinbeeld niet maar krijgen de planten toch voldoende water. Deze druppelslangen worden enkele centimeters onder de oppervlakte geplaatst.

  • Vraag vrijblijvende offerte aan