Gras

Tuinberegening, een regenbui op afroep

Een duidelijke trend op het gebied van de tuin is dat men steeds vaker kiest voor een onderhoudsvriendelijk karakter. Kunstgras en het veelvuldig toepassen van bestrating zijn hier voorbeelden van. Een beregeningssysteem in uw tuin klinkt misschien erg luxe. De aanleg van een dergelijk systeem wordt tijdens de aanleg van een tuin steeds vaker opgenomen in het plan.

En terecht, het gemak van een beregeningssysteem is erg groot. Een tuinberegeningssysteem zorgt er voor dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het bewateren van de tuin. Met de tuinberegening van uw-tuinberegening.nl zijn uw tuinplanten en gazon altijd verzekerd van voldoende water, zonder dat u hier enig omkijken naar heeft!

Wij kunnen ook in uw bestaande tuin een beregeningssysteem aanleggen. Doordat wij weten hoe belangrijk de tuin voor u is, houden wij rekening met planten en gazon. Als wij klaar zijn zal uw tuin zich weer snel herstellen. Zelfs het gazon zal al snel geen sporen meer laten zien van de aanleg van uw tuinberegening.

Tuinberegening, waar bestaat het uit?

Uw tuinberegening gaat uit de volgende onderdelen bestaan.

  • Waterbon
  • Leidingen
  • Sproeiers

Waterbron

Het water waarmee uw tuin wordt beregend moet ergens vandaan komen. We spreken hierbij over een waterbron. We onderscheiden hierbij drie verschillende waterbronnen:

  • Kraan- of leidingwater
  • Oppervlakte water
  • Grondwater

Leidingen

In het proces van de beregening van uw tuin is het belangrijk dat er uiteindelijk voldoende druk of capaciteit is om uw sproeiers van voldoende water te voorzien. Dit ligt deels aan de waterbron maar ook aan de leidingen die in uw tuin worden gelegd. De dikte van de leiding is deels bepalend voor de hoeveelheid water die gesproeid kan worden.

Sproeiers

Om het water uiteindelijk in uw tuin over de planten te verdelen wordt gebruik gemaakt van verschillende sproeiers. Door de sproeiers aan te passen aan de beplanting worden ze beregend zonder de planten te beschadigen. We onderscheiden hierbij drie verschillende sproeiers:

  • Pop up turbinesproeiers
  • Pop up nevelsproeiers
  • Druppelslangenr

Tuinberegening, wanneer gebruikt u deze?

Een beregeningsinstallatie wordt tussen april en september gebruikt. Met een volautomatisch beregeningssysteem is het verleidelijk om overvloedig te sproeien, het kost immers geen tijd en water is niet duur. Toch is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de weersomstandigheden en de vochtigheid van de ondergrond. Het tijdstip en de frequentie van beregenen zijn erg belangrijk. De planten en grassen moeten namelijk niet afhankelijk worden van het beregenen. Als het gazon dagelijks beregend wordt dan hoeven de wortels niet op zoek naar water. De wortels blijven hierdoor oppervlakkig en de grasmat zal nooit sterk geworteld worden. U doet er beter aan minder vaak maar wel wat langer te sproeien.

Een eenvoudige manier om te zien of er beregend moet worden is de raincheck. Daarvoor wordt een bakje in de tuin geplaatst binnen het bereik van een pop up. Het bakje wordt gevuld als de tuin wordt beregend. Als het water in het bakje is verdampt dan moet er opnieuw beregend worden.

Tuinberegening, volledig geautomatiseerd voor optimaal gebruiksgemak

Een volautomatisch systeem besproeit uw tuin op de gewenste tijden, in het bijzonder bij warmte en droogte. Ook de te sproeien waterhoeveelheid kan afgesteld worden zodat u geen overbodig water verspeelt. Het is mogelijk een beregeningscomputer op uw tuinberegening aan te sluiten.

Regensensor

In combinatie met het beregeningssysteem kan een regensensor worden aangesloten die bij voldoende neerslag het ingestelde programma opnieuw programmeert zodat onnodige besproeiing tegen wordt gegaan. Regensensoren kunnen via een kabelverbinding aangesloten worden op het beregeningssysteem. De regensensor wordt radiografisch aangesloten waardoor geen draadverbinding nodig is tussen de regensensor en de beregeningsautomaat.

Met een volledig geautomatiseerd beregeningssysteem kunt u pas echt zorgeloos genieten van uw tuin.

Beregeningssysteem

De volautomatische beregeningssystemen die worden gebruikt zijn betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Ze zijn eenvoudig handmatig in te stellen, het bedieningssysteem geeft een duidelijk overzicht weer van het ingevoerde programma. Zo kan men tussendoor gerust op vakantie gaan, er kunnen vooraf vaste tijden en dagen ingesteld worden zodat het systeem automatisch de tuin beregent. Ook buiten het programma om is het simpel om een bepaalde sector van water te voorzien door de handbediening van de regenautomaat te gebruiken. Een duidelijk venster met begrijpende pictogrammen maken de bediening hiervan duidelijk en overzichtelijk. Voor een automatisch beregeningssysteem is overigens wel stroom vereist.

Vorst

Als de winter intreedt moeten de waterpomp en de leidingen worden afgetapt. De leidingen kunnen leeg geblazen of leeg gepompt worden. Als er water in de leidingen blijft zitten kan het water bevriezen, hierdoor scheuren mogelijk de leidingen.

Rondom de leidingen kan ook een verwarmingslint worden aangebracht. Het verwarmingslint warmt de leidingen automatisch op wanneer een minimumtemperatuur wordt bereikt. Ook als er een verwarmingslint is geïnstalleerd moeten de leidingen nog steeds worden leeg geblazen om elk risico op vorst schade te voorkomen.

In het voorjaar, als de beregeningsinstallatie weer in gebruik wordt genomen, moeten de leidingen goed doorgespoeld worden. Tijdens het spoelen van de leidingen moeten alle sproeiers gecontroleerd worden op mogelijke vorstschade. Als alle sproeiers goed functioneren is het beregeningssysteem weer klaar voor het nieuwe jaar.

  • Vraag vrijblijvende offerte aan